Google Search Console üzerinde sayfaların dizine eklenme durumunu görme

Google Search Console üzerinde sayfaların dizine eklenme durumunu görme

Google Search Console sol panelinde bulunan Sayfa sayısı sekmesine giderek dizine eklenen sayfalarınızı görebilirsiniz. Ayrıca bu sayfada dizine eklenmek üzere bekleyen ya da dizine eklenmeyen sayfalara ait detaylı bir rapor bulabilirsiniz. Böylece sitenizde yer alan sayfaların hangilerinin dizine eklendiğini, hangilerinin dizine eklenmediğini, dizine eklenmeyenlerin ise neden dizine eklenmediğini görebilirsiniz. Bu raporları kullanarak Google’da dizine eklenen sayfalarınızın daha sağlıklı şekilde sıralamaya girmesini sağlayabilirsiniz.

Google Search Console üzerinde dizine eklenen sayfalara ait bilgileri görme

Sitenizdeki sayfaların Google dizinine ait bilgilerini bulmak için şu adımları takip edin:

Google Search Console üzerinde dizine eklenen sayfalara ait bilgileri görme
Google Search Console Sayfa sayısı ekranı
  • Google Search Console hesabınıza giriş yapın ve ilgili mülkü seçin.
  • Sol panelde yer alan Sayfa Sayısı sekmesine tıklayın.
  • Sayfayı aşağı kaydırarak ilgili raporlara ulaşın.
Google Search Console dizine ekleme sorunlarına ait bilgiler
Google Search Console dizine ekleme sorunlarına ait bilgiler

Ekranda göreceğiniz raporlar sayesinde sitenizin taranan tüm sayfalarına ait dizin bilgilerini görebilirsiniz.

Google Search Console sayfa sayısı içerisinde bulunan Sayfalar neden dizine eklenmiyor bölümünde yer alan başlıklara yakından bakalım…

Google Search Console dizine ekleme sorunları ve raporlar
Google Search Console dizine ekleme sorunları ve raporlar

Sunucu Hatası (5xx)

Yukarıdaki resimde ilk satırda görülen kısım Sunucu hatası (5xx) içeren sayfaların raporunu içerir. Sitenizdeki ulaşılamayan ve 5xx kodu döneren sayfaları içerir. Bu sayfaların bir listesini görerek ilgili sayfaların hatalarını giderebilir ve Google’da index almasını (dizine eklenmesini) sağlayabilirsiniz.

Bulunamadı (404)

Yukarıdaki resimde ikinci sırada yer alan rapor ise sitenizdeki 404 hata koduna sahip sayfaları içerir. Sitenizde bir kırık bağlantı tetiklendiğinde 404 hata kodu döner. Böyle bir durumda bu sayfa bulunamadı şeklinde uyarı görürsünüz ya da anasayfaya yönlendirilirsiniz. SEO verimliliği açısından 404 sayfalarınız için özel bir 404 sayfası tasarlamalı ve bu hata kodu tetiklendiğinde kullanıcıyı bilgilendirmelisiniz. 404 hata kodlarını anasayfaya yönlendirmek yerine ilgili kategoriye yönlendirmek de bir alternatiftir.

Yönlendirmeli sayfa

Eğer web sitenizdeki sayfalardan herhangi birinde kalıcı ya da geçici bir yönlendirme var ise bu sayfaları yukarıdaki resimde üçüncü sırada yer alan raporda görebilirsiniz. Yönlendirmeli sayfalar kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyebilir. Eğer gerekmiyorsa yönlendirmeleri kaldırın ve güncel içeriğin çalışıyor olduğundan emin olun. Eski bir içeriğin kalıcı bağlantısını değiştirdiğinizde yeni bağlantıya yönlendirme yapabilirsiniz. Fakat eski bağlantıyı dizine göndermeyi durdurmalı, yeni bağlantıyı dizine göndermelisiniz.

Keşfedildi – şu anda dizine eklenmiş değil

Sitenizdeki keşfedilen fakat henüz taranmadığı için dizine eklenmemiş sayfaların bulunduğu kısım burasıdır. Web sitenizdeki sayfalar Google robotları tarafından bulunur fakat hemen taranmaz ve dizine eklenmez. Özellikle son zamanlardaki Spam engelleme çalışmaları ile bu dizine ekleme aşaması daha uzun sürmektedir. Sitenizdeki tüm sayfalar taranır. Zaman içerisinde Google eğer bu sayfaları dizine eklemeye değer bulursa dizine ekler. Bu süreçte hızlandırma için yapılacak tek şey sayfaların yüksek kaliteye sahip olması ve bilgilerin özgün olmasıdır.

Tarandı – şu anda dizine eklenmiş değil

Sitenizdeki keşfedilen sayfalar belli bir süre sonra taranır. Taranan sayfalara ait bilgiler Google sistemlerine gönderilir. Google ise bu bilgileri zaman içerisinde işler ve ilgili sayfaları eğer kayda değer görürse dizine ekler. Sayfaların dizine eklenmesi için yüksek kaliteli sayfalar olduklarından emin olmanız gerekir.

Robots.txt tarafından engellendi

Eğer sitenizde Google’da görünmesini istemediğiniz sayfalar varsa bu sayfaları Google’a bildirmeniz gerekir. Eğer bu sayfaların Google botları tarafından taranmasını engellemezseniz ilgili sayfalar Google’da görünür. Bu da istemediğiniz sonuçlar doğurabilir. Sitenizde robots.txt dosyası ile engellenen bağlantıların bir raporuna ise Google Search Console üzerinden erişebilirsiniz. Yukarıdaki resmin en sonunda Robots.txt ile engellenen sayfaları görebilirsiniz.

Sizin için neler yapabiliriz?

Bize projenizden, isteklerinizden, hedeflerinizden bahsedin. Detaylı fiyat teklifimiz ile süreci başlatalım.

Scroll to Top